Ivedi çıkış kapıları, yangın esnasında yangının yayılmasını önleyen ve insanoğluın emniyetli bir şekilde tahliyesini sağlayıcı önemli öneme mevla bir yapı elemanıdır.
Yönetmelik başkaca yangın merdivenlerinin dönem zarfında konulevsel kalmasını ve emniyet standartlarına akla yatkın olmasını temin etmek bağırsakin bakım ve teftiş gerekliliklerini bile ele kızılır. Baz ilimlar ortada, emin ve zengin bir tahliye sürecini kolaylaştırmak derunin safi tabelalar, ehliyetli tenvirat ve engelsiz yollar kucakin gereklilikler alan kızılır.
Olası bir felaketle zıtlaşıldığında dokumada bulunan insanoğluın dışarıya hızlı ve emniyetli bir şekilde çıkabilmesi bağırsakin herhangi bir kazaya olanak vermeyecek şekilde monte edilmelidir.
Yangın vakalarında insanların binaları esenlıklı şekilde ayrılma etmelerini sağlayan Yangın Çıkış Bapsı kullanılacağı binaya özel olarak farklı modellerde üretilmektedir.
Yangına dayanıklı kapıların balkon kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü ilenmeşap baplar alışılagelen şartlarda 300 derecede yanma özelliğine sahiptir. Herhangi bir yangın durumunda oluşabilecek ısı 900 derecedir. Bu aşama ahşap bapnın yok olması derunin fazlası ile yeterlidir. Bu yüzden yangın kapılarını yaşamımızın önemli bir parçası haline sağlamak sorumluluklarımızdan biridir.
Sarmal Yangın Bapsı / Yangın Kepenk Sistemi Sarmal yangın kepenkleri; umumiyetle sınai tesislerde dü farklı düzlükı birbirinde etkilenmeyecek şekilde yangın izolasyonu sağlamak muhtevain kullanılmaktadırlar.
Çift kanatlı yangın bapları: Bu tip yangın kapıları, iki kapı kanadından oluşur ve henüz geniş alanlarda kullanılır. Yangına karşı güçlü direnç gösterirler ve yangının gayrı alanlara yayılmasını önlemek derunin mutasavvertır.
Yangın merdiveni yönetmeliği haddizatında daha geniş olan bir kanun olan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yasa” kapsamında bileğerlendirilmektedir. Bu yönetmelik, yangın merdivenlerinin tasavvurı, kurulumu ve bakımı dahil bulunmak üzere binalarda yangın emniyetliği gerekliliklerini asıl hatlarıyla belirtmektedir.
23/12/2022Genel Yüksekliği mukannen bir seviyenin üstünde olan yapılar derunin yangın merdiveni kanuni bir zorunluluktur. Yangın merdiveni can kaybının önlenmesi yerine olabildiğince önemli bir konumda bulunmaktadır. Strüktürların temel başlangıçlerinde yahut koridor bölümlerinde yangının yüksek bir Yangın Kapısı Fiyatları şekilde meydana gelmesi özellikle ali katlı bünyelarda çıkma veya pencerelerden halas olmak muhtemel olmamaktadır. Bu sebeple yangın merdiveni yaşamsal bir öneme iye olmaktadır. Yeni imar kanunuyla bu arada, sıfır gestaltlarda arttırılan denetimler ile müşterek yangın merdiveni, yangın çıkışı ve yangın bapsı kriterleri ağır bir incelemeye basıcı tutulur. Konstrüksiyonların iç aksamında mevcut betonarme merdivenlerin haricinde, strüktürların dışında bulunan ve sert kullanılarak üretilen yangın merdivenleri yangında gönül zayiatı yaşanmasının önüne geçmektedir.
Yangın Çıkış Bapsı yangın yönetmeliğine müsait olarak belirlenen yerlere ve adetlara nazaran yerleştirilmelidir. Bu kapının üzerinde veya doğruında Yangın Çıkış İşareti bulunmalı, kapı her hin muaf buzakılmalı ve engellenmemelidir.
Kimlik ve sertifikalar: Yangın kapısı seçerken, bapnın birebir standartlara ve yönetmeliklere orantılı olup olmadığını yakalamak muhtevain etiket ve sertifikalar kontrol edilmelidir.
Yangın kapıları yangın merdivenlerinin farklı katlarına yerleştirildiğinden istenmeyen antrelere karşı bir güvenlik açığı olarak da görülebilir. Her ne derece yangın esnasında dirim kurtarıcı olabilseler bile hırsızlık antreimleri derunin kazalı olabilirler.
Yangın kapılarını emsallerinden farklı kılan, montaj ve servis kalitesinin yanında, kullanılan malzemelerin kalitesi ve sistemin her bir parçbirliının diğeriyle uyumudur
Toplum beyninde yangın kaçış bapsı yönetmeliği olarak da isimlendirilen, 2007/12937 karar adetlı "Binaların Yangından Korunması Karşı Yönetmelik"i kavramak sinein tıklayın.